Bu Yapay Zeka da Çok Olmuyor mu?

Adres: Türk Alman Kitabevi & Cafe,
Şahkulu Mah., İstiklal Cad., No: 237, 34431 - Beyoğlu/İstanbul

Zaman: 16 Mart 2018, 20:00

“Yaparak öğreniriz” demiş Aristo bir zamanlar. Günümüzde tecrübe ile öğrenmek sadece insanlara özgü değil — makinalar da öğrenilmiş tecrübeler ile algılamakta, akıl yürütmekte, harekete geçmekte ve çevrelerine adapte olabilmektedir. Yapay Zeka alanı insanoğlunun zekasını taklit etmek üzerine çalışmaları içerir. Birçok endüstride de kullanılan Yapay Zeka algoritmaları veriden öğrenen ve tecrübeyle gelişen bilgisayar programlarına dayanmaktadır.

Yapay Zeka bu yeni teknoloji çağının itici gücü olacaktır ve hayatlarımızı daha önce hiç görmediğimiz bir şekilde değiştirip, çığır açacaktır. Bu tarihte yeni bir çağdır: Düşünen Makinalar Çağı.

Dr. Şeyda Ertekin

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesidir. ODTÜ-BİLTİR Merkezi Teknolojik Dönüşüm / Endüstri 4.0 Platformu Koordinatörü olarak ODTÜ’nün Dijital Dönüşüm çalışmalarına yön vermektedir. Aynı zamanda Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de araştırmacı bilim insanı olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Dr. Ertekin, ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nden lisans derecesini aldıktan sonra bir süre Aselsan’da savunma sanayi projelerinde çalışmıştır. Penn State Üniversitesi’nden doktora derecesini “en iyi tez ödülü” ile almıştır. Ardından, MIT’de yürüttüğü çalışmaları MIT Intelligence Initiative’den burs fonları ile desteklenen ilk araştırmacılardandır. Doktora sırasında, NEC Araştırma Labaratuvarları’nda çalışmış, çok kullanılan açık kaynak yapay zeka algoritmalarına ve yazılımlarına imza atmıştır. Araştırma alanları ve uzmanlığı Yapay Zeka, Makina Öğrenmesi ve Big Data Analitiği’dir. Geliştirdiği Manhattan - NY şehri elektrik şebekesinde karşılaşılan arızaları ve patlamaları önceden tahmin eden algoritmaları ve matematiksel modelleri ile tanınmaktadır. Halen MIT’de ve ODTÜ’de, Yapay Zeka bilimi ve teknolojileriyle, özellikle Enerji, Endüstri 4.0 ve IoT alanlarında akıllı sistemler geliştirmek üzere projeler yönetmektedir.