Mutfakta Bilim mi Olurmuş?

Yer: Mardin Müzesi-Müze Kafe, Cumhuriyet Meydanı Üstü, Sar Mahallesi, Artuklu/Mardin
Zaman: 14 Aralık 2018, 17.00

Sokak sütü neden tehlikeli olabilir? UHT süt zararlı mıdır?

Beyaz ekmek zararlıdır. Gluteni hayatımızdan çıkaralım.

Ekmek yemeyelim mi?

Meyve de mi yemeyelim?

Pancar şekeri mi? Mısır şurubu mu?

Hiç katı yağ almayalım mı?

Evde pekmez, reçel yapmak en güvenlisidir. Öyle mi?

Bazılarımız süt içince neden rahatsız olur?

Oruk neden bu kadar lezzetli olur?

Sembusek yaparken neden üstüne yumurta sarısı süreriz?

Ekmeğin içi beyaz dışı kahverengi? Neden?

Baklava şurubu nasıl yapılır?

Yağsız tepsi böreği neden çok lezzetli olmaz?

Katkı maddeleri kötüdür!

Yukarıdakiler ve yediklerimizle ya da mutfaktaki deneyimlerimizle ilgili akla gelen başka birçok sorunun cevabını, altında yatan bilimsel gerçeklerle açıklamak için gelin Bilim Kafe'de buluşalım.


Doç. Dr. Mecit Halil Öztop

2003 yılında ODTÜ Gıda Mühendisliği’nden mezun oldu. 2005 yılında ODTÜ Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans ve İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi MBA programlarını tamamladı. 2006 - 2012 yılları arasında ABD’de Kaliforniya Üniversitesi, Davis Kampüsü Biyolojik Sistem Mühendisliği'nden doktora derecesini aldı. 2012 yılından bu yana ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. Gıdaların kimyası ve gıda görüntüleme uzmanlık alanı.

2018 Güz dönemi başında ilk defa önerdiği “Gıda Mitleri ve Gerçekleri” isimli ders ile farklı disiplinlerden 225 ODTÜ’lü öğrenciye gıda biliminin temel öğelerini ve gıdalarla ilgili doğru bilinen yanlışları öğretmeye çalışıyor.