Ne Olurdu Güneşteki Enerji Bizde de Olsaydı?

Enerji ihtiyacımızı karşılamak için yaktığımız fosil yakıtlar atmosferin dengesini bozuyor ve geri dönülmez felaketlere yol açıyor. Bu durumu geri çevirmek için hidrokarbonları yakmaktan vazgeçmemiz ve temiz enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor. En güçlü seçenek ise en çok bildiğimiz ve tüm yaşamın kaynağı olan güneş.

Sonsuz, sessiz, temiz ve her yerden erişilebilir bir enerji kaynağı olan güneş, gerektiğinden binlerce kat fazlasını bize ulaştırıyor. Son yıllardaki gelişmeler, güneş elektriğinin fiyatını diğer kaynaklarla yarışır hale getirdiğinden, enerjide bir paradigma kayması oluşması ve güneş elektriğinin fosil yakıtlar karşısında kesin bir üstünlük sağlaması bekleniyor.

Bu ayki Bilim Kafe’de, ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) ve Fizik Bölümü’nden Prof. Dr. Raşit Turan, güneş enerjisinin öneminin yanı sıra bu alandaki teknolojik gelişmelerden bahsedecek. Bu konuda ODTÜ GÜNAM’ın geldiği aşama ve yarattığı etkinin de anlatılacağı buluşmamıza tüm popüler bilim meraklılarını bekliyoruz.

Prof.Dr. Raşit Turan Kısa Özgeçmişi

Prof. Dr. Raşit Turan B.Sc. ve M.Sc. derecelerini 1985 yılında ODTÜ Fizik Bölümü’nde tamamladı. Aynı yıl Oslo Üniversitesi’nde Fisiksel Elektronik alanında başladığı doktora eğitimini 1990 yılında tamamladı. Isveç Linköking Üniversitesi’de doktora sonrası araştırmalarda bulundu. 1991 yılında ODTÜ’ye öğretim üyesi olarak döndü ve o tarihten itibaren bu görevini sürdürüyor. 1995 yılında Kanada Toronto Üniversites’nde bir süreliğine misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı.  Başlıca araştırma konusu yarıiletken malzeme ve aygıtlar fiziği ve güneş gözesi teknolojileri olarak belirtilebilir. Uluslararası dergilerde 130 ün üzerinde makalesi yayınlandı. Çeşitli ulusal ve uluslararası proje yönetti ve yönetiyor. Bu projeler arasında son yıllarda yürüttüğü ve tamamladığı AB 6.Çerçve projeleri SEMINANO ve METU-CENTER projeleri ülkemizin AB Çerçeve Programlarına katılımında büyük önem taşıdı. Prof. Turan, DPT tarafından desteklenen ODTÜ Merkezi Laboratuvar projesinde çalıştı. Daha sonra yine DPT tarafından desteklenen Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) projesini yönetti. Merkezi Laboratuvar ve GÜNAM, ODTÜ’de ulusal çapta hizmet veren mükemmeliyet merkezleri haline geldi. Prof. Turan, halen Merkezi Laboratuvar Yönetim Kurulu üyeliği ve GÜNAM müdürlüğü görevlerini sürdürmektedir.

turanr@metu.edu.tr