Sınavlar Bitmeden Stress Biter mi?

Hayal kırıklığı, kaygı ve korku gibi evrensel duygular ve bu duygular karşısında hissettiklerimiz, vücudumuzda olan fizyolojik değişimler aşağı yukarı hepimizde benzerdir. Ancak, yoğun duygu durumları karşında verdiğimiz tepkiler birbirinden çok farklılık gösterebilir. Örneğin, yaklaşık 2 milyon öğrencinin sınava hazırlandığı bir süreçte sınavın öğrencileri kaygılandırması ve stres olmaları olağan ve yaygın bir durumdur. Bu kaygı ve stres gibi duygular karşısında “nasıl bazı öğrenciler kendilerini ve duygularını daha iyi düzenliyor ve kendilerini daha iyi yatıştırıyor?” konusu aslında sınavın sonucunu büyük oranda şekillendirmektedir. Bu bağlamda, ODTÜ Bilim Kafe etkinliğinde sınav öncesi olumsuz duygularla nasıl başa çıkabilirim? sorusuna cevap arayacağız ve kendini yatıştırmanın stratejilerini konuşacağız.

Doç.Dr. Aslı Bugay’ın Kısa Özgeçmişi

Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi’nde, doktora eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında tamamladı.

Kariyerine, Özel Arı Okulları’nda psikolojik danışman olarak başladı. Daha sonra sırasıyla; Orta Doğu Teknik Üniversitesi, TED Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak görev aldı. Florida State Üniversitesi Aile Enstitüsü’nde ziyaretçi araştırmacı olarak çalışmalarda bulundu ve “sağlıklı romantik ilişkiler” projesinde araştırmacı olarak görev aldı.

Şu an, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Program Koordinatörü olarak görev yapmaktadır.

abugay@metu.edu.tr